Сумні дзвони Чорнобиля

2016-04-26

/Files/images/IMG_7854.JPG

26 квітня 2016 року – 30-ті роковини Чорнобильської катастрофи. Аварія, що сталася на атомній електростанції в квітні 1986 року, залишається найдраматичнішою та найважчою за своїми наслідками катастрофою в сучасній історії. Вона й зараз впливає на життя мільйонів людей. Її масштаби могли б бути незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Ризикуючи своїм життям та здоров'ям, вони виконали свій обов'язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

З нагоди відзначення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи у Перемозькому НВК відбулися різні заходи. 21 квітня учні та вчителі НВК переглянули документальний фільм, присвячений 30-м роковинам Чорнобильської катастрофи. 22 квітня для учні 8-11 класів пройшла виховна година «Катастрофа ХХ століття», яку провели заступник директора з НВР Кирпенко С.А. та вчитель географії Головерда В.А. Ознайомили дітей з трагічними подіями, які сталися на Чорнобильській атомній електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року. 25 квітня пройшов виховний захід для учнів 1-11 класів «Дзвони Чорнобиля», на якому учні 9 класу розповіли про страшну катастрофу ХХ століття. Вшанували пам'ять загиблих під час катастрофи. У НВК була організована виставка «Гірчить Чорнобиль крізь роки, гірчить…».

З метою виховання небайдужості до минулого й майбутнього своєї держави, співчуття до чужого болю як до свого, до загальнонародного болю як особистого, почуття любові до людини, землі, держави в Лехнівській школі проведено ряд заходів з нагоди відзначення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи. Класними керівниками та класоводами протягом тижня проведено виховні години «Чорнобиль: подвиг трагедія» та переглянуто відеофільм «Чорнобиль за секунду до вибуху». Бібліотекарем школи створено інформаційний стенд «Дзвони Чорнобиля». Педагогом-організатором Пархоменко Н.О. разом з учнями 1-11 класів та сільським вокальним ансамблем проведено виховний захід «Пам'ять дзвонів». Виховний захід був дуже емоційним та хвилюючим. Кожен мав змогу проникнутись поезіями, піснями, спогадами очевидців та відобразити трагічні події того весняного дня. Прийдешні покоління завжди пам’ятатимуть уроки Чорнобиля, щоб над нашою планетою завжди було мирне, чисте небо, а в оселях панував лише мир, щастя та добробут.

З метою осмислення та усвідомлення масштабів трагічних подій 26 квітня 1986 року, сприяння патріотичному вихованню дітей та молоді у Сезенківському НВК відбулися такі заходи:виховні години «Чорнобиль… Трагедія… Пам'ять…», «Чорнобиль: подвиг і трагедія», «Ми пам’ятаємо, ми не допустимо, ми захистимо»; виставка літературних видань: «Коли в народу горе – поети не мовчать»; переглянуто кінофільм «Чорнобиль за секунду до вибуху»; виставка дитячих малюнків «Чорнобиль очима дітей».

У Лукашівському НВК 26 квітня 2016 року учитель історії Яценко Г.І. провела урок пам’яті у зв’язку з 30-роковинами Чорнобильської катастрофи. На захід була запрошена очевидець аварії на Чорнобильській АЕС Потапенко М.М.. Вона поділилась болючими спогадами, зачитала вірші односельця із села Машева. Марії Макарівні діти вручили квіти й побажали довгих років життя й міцного здоров’я. Та найбільшою нагородою для людей, що тридцять років тому без перебільшення врятували світ, стала саме щира увага й цікавість юного покоління. Старшокласники ознайомились з історією трагедії, яка трапилась на Чорнобильській АЕС. Тяжкі дзвони Чорнобиля відгукнулися в душах кожного з присутніх. Хвилиною мовчання пом'янули всіх, хто згорів у реакторі, хто помер від великої дози опромінення, рятуючи Україну, Європу і світ від страшного атомного лиха. На знак поваги до героїчного вчинку пожежників, учні запалили свічки пам'яті. Ще учні НВК готували малюнки на виставку «Чорнобильська катастрофа очима дітей», ознайомилися із виставкою книг у шкільній бібліотеці, переглянули відеофільми про аварію на ЧАЕС та її наслідки. Учитель біології провела круглий стіл.

Із метою відзначення річниці Чорнобильської катастрофи в Рудницькому НВК організовано ряд заходів. 25 квітня класними керівниками проведено виховні справи «Чорнобиль: подвиг і трагедія», «Мужність і біль Чорнобиля», відкрито виставку дитячих малюнків «Чорнобиль очима дітей», виставку літературних видань «Гіркий полин твоєї долі, Україно» у шкільній бібліотеці. 26 квітня у фойє НВК відкрито тимчасово діючий меморіальний куточок «Дзвони Чорнобиля», присвячений загиблим ліквідаторам. Також учні школи взяли участь у сільському «Дню пам’яті», який відбувся у будинку культури с. Рудницьке. Під керівництвом А.І. Поляничко підготували читання тематичних поезій напам’ять та інсценізацію вірша «Чорнобиль-трава».

26 квітня для учнів 5 класу Волошинівського НВК відбувся виховний захід «Дзвони Чорнобиля». Ведучі Коваль Софія та Батечко Мирослава на основі історичних довідок та поетичного слова розглянули хроніку подій тих днів і наслідки найбільшої у світі техногенної катастрофи. Поділилася своїми спогадами з дитинства переселенка, жителька села Волошинівка, Роюк Лілія Олександрівна, яка народилася поблизу міста Чорнобиль. Наприкінці заходу під супровід пісні Миколи Кондратюка «Над Чорнобилем журавлі летіли» учні запалили свічки та згадали ліквідаторів, які ціною свого життя рятували життя людей.

Сигнал тривоги, що пролунав 30 років тому на Чорнобильській АЕС, сколихнув увесь світ, і немає бути забутим, тому що весь час є нагадування про те, що мирний атом за лічені секунди може поставити під загрозу саме існування людства на планеті. Саме з цією метою 26 квітня 2016 року вихованці старшого дошкільного віку ДНЗ «Промінь» відвідали пам’ятник Героям Чорнобиля, поклали квіти та віддали шану тим, хто ціною власного життя боронив нас від чорнобильської біди заради щастя, здоров’я, родинного затишку підростаючого покоління.

Протягом 20-26 квітня 2016 року класоводами та класними керівниками Семенівської ЗОШ І-ІІІ ступенів були проведені виховні години «Чорнобиль… Трагедія… Пам'ять…», «Чорнобиль: подвиг і трагедія», «Ми пам’ятаємо, ми не допустимо, ми захистимо»,

« Чорнобильське лихо у пам’яті народній». Бібліотекар школи Надуда Тетяна Василівна організувала виставку літературних видань « Чорнобиль не має минулого часу» та провела поетичну годину «Пам'ять… пам'ять, живи! Без неї я нічого не значу». Учитель історії Лепеха Тетяна Петрівна з учнями 9 класу оформила інформаційний вісник « Мужність і біль Чорнобиля». Учні початкової ланки прийняли участь у виставці дитячого малюнка «Чорнобиль очима дітей». Говорячи про ту страшну трагедію, не можна не згадати людей, які прийняли на себе основний удар у перші години й дні аварії. Обличчя смерті, обпалююча, спопеляюча радіація не зупинила цих героїв. Ліквідуючи наслідки вибуху, засипаючи палаючий реактор сумішшю свинцю й бетону, вогнеборці без жалю віддавали свої життя, рятуючи наші. А тому у вівторок, 26 квітня, у Будинку культури с. Семенівка був проведений спільний захід «Чорнобиль: життя «до» і «після». Під час проведення заходу буди використані спогади про героїв Чорнобиля , огляд документальної хроніки, вірші, уривки із літературних творів та музичні композиції. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Отож, пам'ять про Чорнобильську катастрофу має нас об’єднувати, гуртувати, спонукати відповідально ставитись до прийняття рішень, які можуть вплинути на долю людства.

Методист районного методичного кабінету Баришівської районної ради А.В.Гаращенко

Кiлькiсть переглядiв: 101