ПОЗАКЛАСНА РОБОТА З ЛІТЕРАТУРИ

2016-03-18

/Files/images/IMG_5844.JPG

Микола Костянтинович Реріх – відомий російський живописець, археолог, письменник ХХ ст. писав: «Заклик про культуру, заклик про світ, заклик про творчість і красу досягне лише вуха, укріпленого істинними цінностями» Під істинними цінностями він розумів духовні цінності, які в суспільстві завжди існують як цілісна система.

/Files/images/IMG_5819.JPGАксіомою визнано твердження про те, що однією з головних цінностей світової культури є класична література. Вона ефективно бере участь у формуванні активної життєвої позиції вчителя, його етичних переконань, естетичних поглядів і смаків, емоційного світу. Проте проблеми підвищення якості вивчення літератури в школі залишаються актуальними і сьогодні.

Одним з ефективних способів розв’язання проблеми може стати повернення до активної методики позакласної роботи з літератури.

18 березня на базі Баришівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Миколи Зерова відбувся семінар-практикум для вчителів зарубіжної та української літератур «Роль позакласної роботи з предмета у процесі вивчення літератури» на якому були присутні вчителі із 17 закладів освіти.

Педагоги мали можливість переглянути прем’єру спектаклю «Королева балад та її оточення», режисером та постановником якого є Фокіна Валентина Віталіївна, вчитель зарубіжної літератури Баришівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Миколи Зерова. Акторська майстерність старшокласників, виразне читання балад, поезій поєднаних з хореографією, виконанням музичних композицій вразила глядачів, що перейнялися романтичним настроєм.

У другому блоці семінару було розглянуто питання «Методичний та педагогічний супровід дітей щодо участі у Всеукраїнських конкурсах». Зосереджено увагу на результативності участі у Конкурсах учнів школи імені Зерова. Зокрема, представлено есей Сніжани Бородавки «Один у листопаді», присвячений Шевченківським дням, переможця обласного етапу Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі». Перебування Шевченка у Баришівці, історичний факт, який отримав художнє обрамлення та власну інтерпретацію випускниці та її керівника Шабат Лариси Володимирівни, вчителя зарубіжної літератури. Декламація твору у виконанні Марії Чулак не залишила байдужими учасників заходу.

Також до уваги вчителів представлено фрагменти науково-дослідницької роботи «Авторські фанфіки Тетяни Черниш», переможця обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН, учениці Березанської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1.

У третьому блоці обговорено питання про створення посібника «Позакласна робота з предмета» та його презентацію у травні місяці.

Тож позакласна робота як складова шкільного літературного курсу успадкувала від нього ті самі принципи, вимоги і завдання, однак виконує і власні функції, а саме:

- підвищує інтерес учнів до зарубіжної літератури;

- надає допомогу під час підготовки до уроку або є його продовженням;

- допомагає глибше зрозуміти твір, що вивчається;

- розвиває творче мислення і грамотну мову;

- активізує інтереси і творчі можливості учнів;

- розширює світогляд школярів;

- задовольняє духовні потреби;

- допомагає ефективно використовувати дозвілля.

Маярчук С.Г., методист РМК

Кiлькiсть переглядiв: 166