• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Від творчого вчителя то творчого учня

Від творчого вчителя то творчого учня

2017-04-11

/Files/images/IMG_20170411_110520.jpg

На базі Центру позашкільної роботи “ Мрія» відбувся навчально-методичний семінар для вчителів української мови та літератури району «Роль інтелектуальних, інтерактивних та творчих конкурсів у підготовці до ДПА та ЗНО: запитання та відповіді».

Для філологів із двадцяти закладів освіти було презентовано результати участі у обласному етапах олімпіад, конкурсу МАН, інтерактивних та творчих конкурсів.

З презентацією науково-дослідницької роботи « Філософія людського вибору на шляху історичного поступу у поезії Василя Цілого» виступив Олексій Діденко, учень 10 класу Волошинівського НВК, переможець районного та учасник обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН в секції « Українська література».

Ніна Гірман-Фоміна, учениця 6 класу Баришівського НВК , призерка обласного етапу поетичного конкурсу « Зерна доброти» та Всеукраїнського конкурсу творчих робіт «Об’єднаймося ж, брати мої!» подарувала присутнім поезії із власних збірок « А світло то і є добро» та « Прислухайсь, дитино».

Сніжана Мельник, учениця 8 класу Волошинівського НВК, призерка обласного етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади із української мови та літератури та переможець районного етапу конкурсу-захисту МАН поділилася враженнями від участі у різних етапах інтелектуальних змагань та завданнями, які ставить для себе працюючи над дослідницькою роботою.

Не залишили байдужими вчителів авторські фанфіки на поезії Шевченка та Франка учениці Березанської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Тетяни Черниш, переможця обласного етапу конкурсу-захисту МАН.

/Files/images/IMG_20170411_105543.jpg Вчителям презентовано також альманах творчості юних літераторів Київщини «Зерна доброти» , де вміщено поезії Гірман-Фоміної Ніни та збірка поезій « Білий голуб», до якого увійшли твори вчителів, учасників обласної поетичної акції « Тобі, захиснику, слово наше полум’яне», присвяченої воїнам АТО, зокрема освітян Баришівщини: Ніни Лябук (Садова ЗОШ І-ІІІ ступенів), Василя Тучика (Веселинівський НВК), Юрія Коломійця (Селищанський НВК), Валентини Сухої (Паришківський НВК).

В другій половині заходу учасники обговорили основні аспекти Концепції нової української школи, зокрема 8 ключових компонентів компетентнісно спрямованої освіти.

До запитань щодо підготовки та проведення ДПА та ЗНО в процесі обговорення отримано вичерпні відповіді та рекомендації.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

навчально-методичної наради для вчителів української мови та літератури

«Роль інтелектуальних, інтерактивних та творчих конкурсів у підготовці до ДПА та ЗНО: запитання та відповіді».

Компетентнісно спрямована освіта має стати стрижневою інноваційною домінантою сучасної модернізації за рахунок внесення фрагментів проектних практик в освіту й активне залучення до визначення ключових життєвих компетенцій:

  • бути гнучким, мобільним, уміти інтегруватись у динамічне суспільство, презентувати себе на ринку праці;
  • критично мислити;
  • використовувати знання як інструмент для розв’язання життєвих проблем;
  • генерувати нові ідеї, приймати нестандартні рішення й відповідати за них;
  • володіти комунікативною культурою, уміти працювати в команді;
  • уміти виходити з будь-яких конфліктних ситуацій та уникати їх;
  • цілеспрямовано використовувати свій потенціал як для самореалізації у професійному й особистісному плані, так і в інтересах суспільства, держави;
  • уміти здобувати, аналізувати інформацію, отриману з різних джерел, застосовувати її для індивідуального розвитку й самовдосконалення;
  • бути здатним до вибору з численних альтернатив, що пропонує сучасне життя.

З метою якісної, системної підготовки до ДПА та ЗНО, формування навичок володіння певними компетенціями

рекомендуємо:

  1. Активізувати участь учнів у різноманітних інтерактивних, творчих, інтелектуальних конкурсах.
  2. Спрямувати зусилля на розвиток творчого та інтелектуального потенціалу учнів.
  3. Опрацювати матеріали посібника з підготовки до написання власного висловлювання та матеріали навчального семінару.

Світлана Маярчук, методист РМК

Кiлькiсть переглядiв: 258