• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Досвід наших побратимів. Система освіти в Баварії

Досвід наших побратимів. Система освіти в Баварії

2017-04-05

/Files/images/DSCN4625.JPG

Наша делегація мала можливість детально ознайомитися із освітньою системою навчальних закладів Пуллаха.

Німеччина – країна з розвиненою економікою, високим рівнем життя та широкими перспективами для бажаючих отримати конкурентоздатну освіту. Головний пріоритет для німців – висока якість у будь якій сфері виробництва чи життєдіяльності, тож, звісно, і в освіті також. У чому ж її секрет? Дізнатися саме про його ми й можливість.

Баварія – одна із 16 федеративних земель Федеративної Республіки Німеччини. Найстаріша й найбільша федеративна земля, з багаторічною історією, культурними надбаннями, особливим почуттям патріотизму. У кожній землі Федеративної Республіки Німеччини система освіти має свої особливості, проте саме Баварська вважається найкращою. Чому? Бо перед кожною дитиною відкрито безліч варіантів її здобуття: 13 типів шкіл різняться ухилом, вимогами, цілями й швидкістю навчання.

Йдеться про чотириступеневу систему освіти: початкова, двоступенева середня та вища. Дев’ятирічна шкільна освіта – обов’язкова, загальна і безкоштовна.

Система освіти в Німеччині лише в найважливіших навчальних питаннях регулюється державою (на федеральному рівні). Найбільші повноваження в розвитку й регулюванні освіти належать окремим федеральним землям.

Відрізняється від української школи й шкала оцінювання знань учнів: чим вищі успіхи, тим нижчий бал – від «1» (відмінно) до «6» (погано).

Навчальні заклади поділяються на загальноосвітні, професійні й школи другого шляху освіти. Всі школи Баварії пропонують кілька варіантів здобуття того чи іншого етапу шкільної освіти. Принципове правило: після досягнення кожного із етапів відкривається шлях до наступної найближчої мети шкільної системи. Відповідно до принципу проникності кожна із шкіл верхньої ланки дозволяє отримати середню освіту (Mittlerer Schulabschluss).

Кiлькiсть переглядiв: 369