ГРАНІ ПАРТНЕРСТВА

2017-03-27

/Files/images/DSCN4507.JPG

Вітчизняна система освіти крок за кроком наближається до європейської. Реорганізація навчальних закладів обіцяє бути колосальною. Скажімо, передбачається, що в навчанні акценти зміщуються на компетентнісний підхід, у перспективі воно має стати 12-річним, активно продовжується й процес оптимізації мережі навчальних закладів, функції утримання яких передаються місцевим громадам.

Цілеспрямовано працюють над поліпшенням і вдосконаленням навчально-виховного процесу освітяни району. Протягом двадцяти шести років співдружності між громадами Пуллаха (Німеччина) та Баришівки й Березані були успішно реалізовані спільні програми, що стосувалися соціальної сфери та культурного життя. Ідея нового проекту «Вчителі» (2014 рік) запропонована управлінням освіти, молоді та спорту Баришівської РДА як нова форма набуття досвіду з питань освіти, налагодження співпраці через партнерські відносини у сфері менеджменту та викладацьких методик у системі освіти Баварії. Із того часу ведеться робота над програмою: обговорювався її зміст, окреслювалися завдання й цілі, що були зорієнтовані на сучасні вимоги до організації системи освіти.

Основні завдання програми – розвиток партнерських відносин у сфері освіти; запозичення досвіду управління освітніми закладами, ознайомлення з особливостями навчально-виховного процесу освітніх установ Баварії та організацією роботи опорних шкіл, зокрема – початкової та середньої ланки, гімназії; популяризація німецької мови та культури серед дітей та учнівської молоді району.

Програма перебування наших освітян у Баварії є спільною для партнерського об’єднання «Баришівка – Березань – Пуллах», Баришівської районної ради, Березанської міської ради, управління освіти, молоді та спорту Баришівської РДА, відділу освіти Березанської міської ради.

Громада Пуллаха підтримала ідею нового проекту освітян. Після перемовин щодо змісту програми та її узгодження в 2016 році за сприянням і фінансової підтримки ТОВ «Engagement Global» спільний освітянський проект «Вчителі» став реальністю.

Учасників програми обирали серед представників управління освіти, молоді та спорту Баришівської РДА, районного методичного кабінету районної ради, керівників навчальних закладів району, заступників директорів.. До складу делегації ввійшли: В.В.Коцюрбій, начальник управління освіти, молоді та спорту Баришівської РДА, О.В.Загорулько, завідувач районним методичним кабінетом Баришівської районної ради, Н.П.Калмикова, директор Баришівського НВК, О.Д.Петренко, директор Лехнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Р.П.Самаєва, заступник директора Морозівського НВК, Л.П.Дегтярьова, директор Березанського НВК.

Новий проект у сфері освіти став ще одним містком дружби між нашими країнами, корисним та цікавим не тільки для освітян, а й учнів, батьків, громадськості. Він сприяє ще більш тісній співпраці в освітній сфері, взаємозв’язку педагогічних колективів Березані – Баришівки – Пуллаха. Нас єднає одна мета – навчати й виховувати майбутні покоління в толерантності та рівності один до одного.

Про змістовну й насичену програму ознайомлення із освітньою системою Баварії. Комфортні умови перебування нашої делегації подбали члени партнерства «Пуллах – Баришівка – Березань» Пітер Хайлер, Марія Кратч, Отто Хорак, Барбара Камерер – Фішер та перший бургомістр Пуллаха Сюзанна Траузендфройнд….

Кiлькiсть переглядiв: 143